Ik heb geen hond…

 

Ik heb geen hond. Het is een hard gelach. Een hondengedragscoach zonder hond. Mijn hart maakt steeds een blij sprongetje bij iedere hond die ik zie. Ik mis mijn eigen Gaia en oude Elmo ontzettend. En toch begin ik er voorlopig niet aan. Waarom? Ik heb nog steeds een ouderwetse negen tot vijf kantoorbaan. En dan mag mijn nieuwe maatje niet mee naar kantoor. En daar baal ik flink van.

Kantoorhond

 

Jaloers lees ik de artikelen over bedrijven, en echt niet de kleinste ( Mars en Nestle…) die werken met kantoorhonden.

In de Verenigde Staten, en zeker in de techwereld, waar de ‘war for talent’ extra hard woedt, is het al jaren gebruikelijk. ‘The office dog’. Google heeft in zijn gedragscode staan dat het ‘een hondenbedrijf’ is en heeft allerlei luxueuze voorzieningen voor de kantoorhond in huis. Zelfs een dierenarts en hondengedragsbegeleider! Bij Amazone hadden ze misschien wel de bekendste kantoorhond van de Wereld. De Welsh corgi Rufus. Je zou kunnen zeggen dat Rufus de start is geweest van een hondvriendelijke kantoorcultuur. Een cultuur die weliswaar traag, maar gestaag ook in Nederland en België zijn intrede heeft gedaan. ‘Google’ even wat rond op #kantoorhond of # dogfrindleyoffice en je leest de vele succesverhalen in binnen en buitenland. Deze bedrijven snappen het.

 

Gelukshormoon

Het is al jaren bewezen dat dieren in de privéomgeving goed zijn voor de fysieke en de mentale gezondheid van hun mensen. Wanneer honden en mensen met elkaar in contact komen en elkaar in de ogen kijken, stijgt bij beiden het niveau van het gelukshormoon oxytocine. Terwijl de bloeddruk en het niveau van het stresshormoon cortisol afnemen bij fysiek contact. Bij mensen daalt de bloeddruk vooral als hun hond bij hen is terwijl ze bezig zijn met veeleisende en stressvolle taken. Bedrijven zijn op dit moment echt bereid alles te overwegen dat kan helpen om de stressniveaus bij de werknemers te doen dalen. Er is daarom een stijgende interesse naar de effecten van huisdieren op de werkplaats. Het past in de trend waarbij de grenzen tussen je privé- en je werkleven vervagen. Honden maken hun mensen gelukkig. En gelukkige werknemers zijn productieve werknemers. Ze zijn creatief en net als hun maatje trouw. Ik zou het wel weten als ik personeel zou hebben.

 

De voorwaarden

Natuurlijk moeten er regels zijn. Niet iedere werknemer is een hondenliefhebber en natuurlijk moet men ook rekening houden met allergieën. Hondvrije zones in het gebouw. Aparte liften. Het kan allemaal. Er moeten afspraken gemaakt worden over uitlaten, voeren etc.

Maar belangrijker (en dat vind ik het belangrijkste) er moeten ook goede afspraken gemaakt worden mét de kantoorhond. Het kantoordier heeft bijvoorbeeld (al is het alleen op de werkdagen) meerdere baasjes. Die moeten allemaal wel goed kunnen communiceren met de lieverd. In zo’n ongebruikelijke woonomgeving zal ‘Fido’ echt behoefte hebben aan connectie en begrip. De werknemers moeten dus enige kennis hebben van het gedrag van honden en hoe ze communiceren. Stel daarom ook de kantoorhond de drie connectievragen:

 

Hoe gaat het met jou?

Wat wil je nu?

Wat heb je nu nodig?

 

Grote kans dat de kantoorhond zegt: ‘Laat mij nu maar even met rust’ of ‘Ik wil nu aandacht’ of ‘Ik wil mee naar buiten maar wel zonder je telefoon!’

Er zijn dus wanneer de hond je nodig heeft op ieder moment van de dag. Laat de kantoorhond geen nieuwe hype zijn in managersland omdat het zo goed is voor het welzijn van je personeel. Neem een goed overwogen besluit. De kantoorhond is er voor het leven. Een heel hondenleven.

 

Wil je leren kantoorhond lezen? www.gaiasurvival.nl/contact

Laat een reactie achter