Jack en het AR momentje…

Een gewoonte die ik tijdens mijn mindfulness trainingen heb aangeleerd is het dagelijkse ‘AR’Ā momentje. Een kleine overpeinzing verspreid over de dag waarbij je let op je ademhaling (A) en even met jezelf reflecteert hoe je je voelt (R). Gewoon drie keer diep ademhalen en een half minuutje stoppen met waar je mee bezig bent.

Tijdens zo’n momentje staar ik vaak uit het raam. Slokje thee, mandarijntje pellen gewoon even gedachteloos. Zo ook op mijn eerste werkdag van het nieuwe jaar.

 

En toen zag ik ze weer. Die Jack Russel terriĆ«r met zijn baasje. Een opvallend stel. Vier keer per dag lopen ze langs het kantoor waar ik werk. De man flink de pas erin bewapend met een tennisballen-werpapparaat (zo’n lange schoenlepel waar een tennisbal in past) en anderhalve meter achter hem de kleine Jack. Koppie schuin omhoog, zijn halsbandje hoog in de nek achter zijn oortjes, aan de strakke uitrollijn. Op weg naar het bos.

 

Ik heb bij het bestuderen van de Connectiemethode geleerd dat de basis van goed leiderschap geven aan je hond is; voor je hond de volgende vragen te stellen:

Hoe gaat het met jou?

Wat wil je?

Wat heb je nodig?

 

Stel dat ik kleine Jack deze vragen zou stellen. Wat zou hij dan antwoorden?

 

Hoi Jack, hoe gaat het met jou?

Ā ‘Hey, hoi! Tja, hoe het met me gaat. Sorry, geen tijd ik moet door van de baas. pfff, wat een stress ik houd het bijna niet meer bij en die bal! Ja die moet wel terug naar baasje he!!

Wat wil je Jack?

Een AR-momentje! Dan kan ik lekker snuffelen, naar mijn baasje opkijken en hem vertellen dat ik het bos echt wel heel leuk vind als ik er op mijn gemakje lekker mag rondbanjeren. En dan vind ik Ć©Ć©n keer per dag naar dat bos ook prima hoor. Kan ik daarna heerlijk in mijn mandje slapen. En die bal, tja, ik jaag er wel op maar als baasje hem niet meeneemt denk ik er niet aan. Wat zou dat fijn zijn zeg.

Wat heb je nodig?

Mijn baasjeā€¦. Ik houd heel veel van mijn baasje maar als we samen op pad gaan trekt hij zo. En hij kijkt me niet aan en zegt niets. Hij loopt zo hard dat ik niet de kans krijg naar hem op te kijken om hem een seintje te geven het iets rustiger aan te doen. Zou hij boos zijn? Is er iets met hem? Ik weet het niet. Ik ben in de warā€¦ Gelukkig kan ik straks weer bijkomen in mijn mand en het baasje uit de weg gaan. En heel misschien als ik mijzelf heel stil houd of verstop dan hoef ik straks niet meeā€¦.

 

Stel nou dat ik Jack’s baasje de volgende vragen zou stellen:

 

Hoi Jack’s baasje, hoe is het met jou?

Hey, hoi! Sorry geen tijd. Moet mijn hond uitlaten. Jack Russeltje he! hebben heel veel beweging nodig anders worden ze heel onrustig in huis. Daarom vier keer per dag, flink de pas erin en gooien met die bal. wordt ‘ie lekker moe.

Wat wil jij als Jack’s baasje? Een rustige hond natuurlijk. En die heb ik ook. Al van pup af aan lekker bezig zo met hem. vier keer per dag heerlijk rennen achter de bal en ik kom ook buiten. Wel jammer dat ik niet zo veel tijd heb om met de andere mensen in het bos te praten of andere dingen te doen. Best wel een handenbindertjeā€¦

Wat heb je nodig? Ik zou wel iets meer aandacht van Jack willen als we buiten lopen en dat hij af en toe naar mij opkijkt. Ik heb nu het gevoel dat we niet echt een band hebben. En ik zou wel eens een keer niet naar het bos willen.

Ā 

Natuurlijk kan ik niet voor Jack en zijn mens praten. Maar stel toch eens dat ik tijdens een ander ā€˜ARā€™-momentje ze het volgende zie doen:

 

Jack loopt voor of misschien naast zijn baasje aan een slappe lijn. Af en toe kijkt Jack om naar de baas en die glimlacht dan heerlijk naar zijn Jack. Ze lopen rustig door naar het bos. Jack zet even de pas erin als ze dichter bij het bos komen en bij de brug aangekomen snuffelt Jack aan de eerste bomen terwijl baasje naast hem stilstaat. Je ziet hem geamuseerd knikken naar de gehaaste ambtenaren die snel nog een wandeling door het bos maken en niets mee krijgen van al het moois wat hij hoort en ziet samen met zijn maatje. Jack op zijn beurt loopt weer rustig naar de volgende interessante geur en baas laat zich leiden. Op weg naar onontdekte plekken in het bos Jack zā€™n neus achterna. Iedere dag is de wandeling een heerlijk moment om samen de wereld te ontdekken.

Laat een reactie achter